Op 20 maart is de prijs met de trofee aan Shelly uitgereikt:

Shelley Wiersma van ‘t Hooghe Landt in Amersfoort. De winnaar van de Antoine Gerrits Award 2018 (Cultuurwedstrijd van de Vereniging CultuurProfielScholen).
‘Dank je wel en de trofee vind ik echt super mooi!’ Shelley

Jury rapport:

Shelley Wiersma (17 jaar) –  Nobelprijs voor de Vrijheid

Beste Shelley, Je teksten hebben een prachtige volwassen schoonheid. Je speelt op een treffende manier met het mantra van de zinnen en weet dit overtuigend te brengen. Je neemt de luisteraar mee in jouw zoeken en kiezen van richtingen van identiteit. Dit weerspiegelt volgens de jury de beknelling van keuze “vrijheid” die jongeren soms kunnen ervaren. Interessant is ook – en dat wil de jury juist met haar keuze voor jouw werk uitdragen – dat ook taal een sterke beeldende kracht heeft dat meer gestimuleerd zou kunnen worden. Daarbij wel als aandachtpunt dat jouw videobeelden in contrast staan met de kracht van je woorden. Ze dragen onvoldoende bij – en zijn volgens de jury haast overbodig – bij het verhaal dat je wilt vertellen. Al met al geven jouw filosofische woorden en de potentie die jij laat zien de doorslag om jou unaniem uit te roepen tot de winnaar van de Antoine Gerrits Award 2018.

‘Het was fijn me zo vrij te voelen …. mijn voeten zich een weg te laten zoeken naar mijn 12e verjaardag.’ (Fragment uit Nobelprijs voor de Vrijheid)

Volledig Juryrapport

Reactie van Shelley op nieuwssite van haar school

Shelly declameert …….

De andere 4 genomineerde kregen ook een juryrapport: in alfabetische volgorde:

  • Chester van Dinther (16 jaar) – Horror fear of Pennywise

Als kijker word je meegevoerd langs een wegkijkend ‘bakkersvrouwtje’, naar de aandachttrekkende clown met ontploft haar en de vele enge ogen en tanden die het beeld bedekken. Je lijnvoering is scherp en je toegepaste collagetechniek interessant. De diepere zeggingskracht -los van een collage met horror-figuren – wordt de jury echter onvoldoende duidelijk. Dat had je wellicht nog in je toelichting kunnen plaatsen. Desalniettemin ziet de jury dat je met je artistieke-stripachtige figuren de nieuwsgierigheid weet te trekken wat kan uitmonden in een angstig gevoel.

  • Faye de Groot (17 jaar) – Four of a Kind

Het werk toont een vierluik van zelfportretten in verschillende kunststijlen. Dit kan de indruk wekken van minder origineel omdat het lijkt op … De jury is echter van mening dat juist het durven nadoen een belangrijke oefening is binnen de kunsten. Het onderzoek en de verkenning binnen bestaande stijlen – aan de hand van je zelfportret – is een dappere zet en bovenal een interessante studie die veel inzichten en kennis oplevert. De jury is daarbij wel nieuwsgierig naar de volgende stap als reactie op deze studie en ziet uit naar ander werk.

  • Merel Drop (18 jaar) – Verstuiven naar elders

De blauwe kleur van de figuur geeft de jury het idee dat de steenkolen stad een verstikking oproept. De ontworsteling van de mensfiguur is helder uitgebeeld en het beeld spreekt haast voor zich. Ook de afwerking en beschrijving van het werk is goed gedaan, wel blijft de jury een beetje steken bij het ‘armgat’ van de pop en vraagt zich af of dit niet meer in betekenis van het beeld zou kunnen zijn meegenomen. De pop als figuur vindt de jury echter een goed keuze en met de zwarte minigebouwen eronder maakt het al met al een oogstrelend beeld (in tegenstelling tot de foto’s met de rommelige achtergrond)

  • Tisha Kratz (18 jaar) – Alien Nation

Groene, blauwe en bruine ogen staren je aan vanuit een met meesterschap opgesteld portret. De figuur lijkt scheel op wel 16 manieren.  De handen zijn verstrengeld om de nek en geven een beklemmend maar ook bemoedigend gebaar. De jury is lovend over de tekenkracht van hoe het portret is neergezet. De bekleding van de vlammenkrans rond het hoofd vindt de jury lastiger in betekenis te plaatsen. Het lijkt met een andere concentratie te zijn uitgewerkt dan het portret zelf. Dat de blikvanger en de kracht is van het beeld.

Volledig juryrapport

De Award zal op een passende gelegenheid op het Meridiaan college, ’t Hooghe Landt, Amersfoort overhandigd worden, volg het nieuws hierover hier op onze facebookpagina.

Wedstrijd verslag.

Uitslag stemronde Antoine Gerrits Award

Het is op het eind nog een heel spannende strijd geworden!

Vanuit de stemronde zijn vijf kandidaten voor de Antoine Gerrit Award genomineerd. Alvast gefeliciteerd met de nominatie! Fantastisch want de concurrentie van prachtige inzendingen was groot!

De genomineerden zijn: Chester van Dinther met ‘Horror fear of Pennywise’ en een totaalscore van 2011, Merel Drop met ‘Verstuiven naar elders’ en een score van 1979, Shelley Wiersma ‘Nobelprijs voor de Vrijheid’ met 1825 sterren, gevolgd door Faye de Groot ‘Four of a Kind’ 1378 en Tisha Kratz, sluit de rij met ‘Alien Nation en 1375 sterren.’

De jury bestond uit:

  • Antoine Gerrits (Juryvoorzitter, oud-lid Steunpunt CultuurProfielScholen)
  • Daan Kamerman (Winnaar Kunstbende 2017 EXPO) http://daankamerman.nl
  • Frank Auperle (Conceptueel en scenografisch fotograaf) http://www.graphdude.com
  • Astrid Rass (Steunpunt CultuurProfielScholen)

De jury bepaalde na beraad en vanuit hun eigen expertise de winnaar van de Antoine Gerrits Award 2018. Bekijk het werk van de genomineerden.