Het Linde College

Wolvega

Het Linde College
 • Expertises:
 • 21st Century Skills
 • Artistiek onderzoek
 • Authentiek leren
portretten

Ons cultuurprofiel

typering

Het Linde College is een regionale scholengemeenschap met onderwijssoorten van vmbo basis tot en met vwo. Uniek aan onze school is dat wij alle leerlingen onderwijs aanbieden in één lesgebouw. Leerlingen hebben een eigen opleiding, maar blijven andere leerlingen op een ongedwongen manier ontmoeten: in het voorbijgaan, bij een sportevenement of een kunstproject.

Het Linde College doet veel aan cultuur. We hebben een breed aanbod voor alle leerlingen. Naast de vakken beeldende vorming, muziek en ckv bieden wij ook cultuurprojecturen en doen we vakoverstijgende projecten waarbij cultuur en kunst een onderdeel zijn. Verder krijgen de leerlingen in hun schoolloopbaan een breed programma aan binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten. Zo is er voor alle eerste klassen het Opus-M project, een muzikale week waarin leerlingen kennismaken met diverse instrumenten. Vervolgens kunnen leerlingen 20 gratis muzieklessen krijgen. Leerlingen uit klas 1 kunnen ook voor kunst kiezen in de keuze-uren.

We gaan regelmatig naar het theater en leerlingen uit de bovenbouw met Engels of Frans gaan naar een voorstelling gebaseerd op een literatair werk dat zij gelezen hebben. In klas 3 krijgen leerlingen, naast kunst in de projecturen, een workshop improvisatietheater en een workshop ‘schilderen als Bob Ross’.

Elke twee jaar is onze schoolbrede cultuurdag Summertime. Alle leerlingen volgen workshops naar hun keuze en met een spetterend festival presenteren zij aan elkaar en bezoekers wat zij hebben geleerd. Sinds 2022 hebben we een jaarlijkse Podium Avond, waarbij alle disciplines samenkomen en op één avond worden gepresenteerd aan ouders en andere belangstellenden.

Alle leerlingen kunnen op het Linde College ook meedoen met schoolorkest De Wijs of het Lindekoor. Daarnaast hebben we een team Lich&Geluid dat bestaat uit leerlingen van verschillende afdelingen. Leerlingen die interesse hebben in het meedenken over het cultuuraanbod op school kunnen lid worden van het Cultuurplatform.

Daarnaast bieden wij losse workshops aan, waar leerlingen uit alle klassen aan mee kunnen doen. Zo hebben wij de afgelopen jaren o.a. al de volgende workshops aangeboden: tassen design, Virtual Reality, Mindf*ck, Music Production, Manga tekenen, Looping, Art show en Theater.

verankering

Het Linde College wil een leerling zoveel mogelijk culturele bagage meegeven.  Voor ons is de meerwaarde van cultuureducatie ontmoeting, creativiteit, verbinding en verrijking. De leerling krijgt in zijn schoolloopbaan een rijk en weldoordacht aanbod van verschillende kunstvormen, zowel binnen school als buiten school, zowel actief, receptief als reflectief.

Met onze cultuureducatie willen we de belevingswereld van leerlingen vergroten en hen met onbekende wereld in aanraking laten komen. Je eigen culturele zelfbewustzijn ontwikkelen en tegelijkertijd een open houding ontwikkelen naar andere culturen. Samen plezier beleven aan kunst maken, kunst als expressiemiddel, creativiteit ontwikkelen en doorzettingsvermogen vergroten. Kunsteducatie heeft natuurlijk ook cognitieve voordelen: verbanden leren leggen, beargumenteren, creatief leren denken. Wij hechten grote waarde aan andere vormen van leren, vakoverstijgend leren, authentieke leren, experimenteren. Kunst en cultuur biedt dat allemaal.

meerwaarde

Het Linde College doet veel aan kunst en cultuur. Elke leerling komt in zijn schoolloopbaan met alle kunstvormen in aanraking zowel binnen school als buiten school. Leerlingen krijgen veel vrijheid om hun eigen voorkeuren te ontwikkelen. Om mee te doen met projecten of activiteiten.
Waar mogelijk vindt ontmoeting tussen leerlingen onderling plaats. Alle vierde klassen van vmbo basis tot vwo gaan door elkaar op excursie naar Londen, Parijs of Berlijn. Tijdens onze tweejaarlijkse cultuurdag Summertime! kiezen leerlingen een eigen workshop en werken alle jaren en niveaus door elkaar heen aan een presentatie.
Leerlingen kunnen eindexamen doen in verschillende kunstvakken, maar tegelijkertijd krijgen ze allemaal in de onderbouw kunstvakken en projecturen.
In de kantine staat het podium centraal dat wordt gebruikt voor presentaties van het schoolorkest, modeshow en de Podium Avond. In de gangen hangt beeldend werk van leerlingen en van een kunstenaarscollectief.
Wij stimuleren de culturele ontwikkeling van jongeren en geven ze zo de ruimte om trots te zijn.

partners
 • Centrum voor de kunsten Scala, Meppel
 • Theater de Meenthe, Steenwijk
 • Schouwburg het Posthuis, Heerenveen
 • Kunsteducatie Nederland, Zwolle
 • Kijkzaal, Wolvega
 • De muziekzolder, Wolvega
 • Gemeente Wolvega, Wolvega
 • Jongerenwerk, Wolvega
 • Opera Spanga, Spanga
 • Oudheidkamer, Wolvega
 • Stichting Comprix, Weststellingwerf
 • JKC Sint Franciscus, Wolvega
 • Mgr. J. Scholtens-School , Wolvega
 • Radio Centraal, Noordwolde
 • Artez, Zwolle
 • Cibap, Zwolle
Bekijk de onderbouw vakken
 • Muziek
 • Kunst & Cultuur
 • Beeldende vorming
Bekijk de bovenbouw vakken
 • Beeldende vorming (Kunst-BV)
 • CKV
 • Kunst Algemeen
 • Muziek (Kunst-muziek)
 • Tekenen (Kunst-tekenen)
Het Linde College , Wolvega
Drafsportlaan 22
8472 AS Wolvega
Postbus 170
8470 AD Wolvega
info@lindecollege.nl
0561 691 700
www.lindecollege.nl
Contactpersoon Karen Wisselaar en Marieke Tuinstra
cultuurcoördinator
k.wisselaar@lindecollege.nl of m.tuinstra@lindecollege.nl
Leernetwerken
Techniek, Cultuurbeleid
Schooltype
VMBO, HAVO, VWO

Onze projecten

project

Keuzevakken in klas 1

Tijdens de keuzevakken in de brugklas is er elke periode iets anders te kiezen. Bij het keuzevak Kunst gingen de leerlingen aan de slag met experimenteren met materialen.
Prijs popwerf
project

Winnaar Popwerf

Ilja is winnaar van Popwerf 2022 geworden! Dit is het 2e jaar op rij dat leerlingen van het Linde College in de prijzen vallen bij het festival Popwerf.
project

Popwerf festival

Woensdag 15 juni is om 12.30 uur het online muziekfestival Popwerf! Acts van verschillende basisscholen en het voortgezet onderwijs uit de regio hebben hun optreden gefilmd. Ook leerlingen van het Linde College doen mee! Je kunt het festival online bekijken via een livestream: https://youtu.be/qzHZ5aNFKho
project

Schoolorkest on tour

Woensdag 8 juni sluit schoolorkest De Wijs dit schooljaar muzikaal af. Om 16.00 uur treden ze op in Paasloo op vakantiepark De Eikenhof in Paasloo. Ze blijven in Paasloo; want het tweede optreden die dag is om 19.00 uur op vakantiepark De Krolsbergen.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en luisteren
project

Streetart tour klas 1

Leerlingen uit klas 1 die het keuzevak Kunst kozen, gingen op een Streetart tour door Leeuwarden. We bekeken muurschilderingen, graffiti-kunst en de poëziestraat. Ook zochten we de Miniature People van Michel Tilma.
project

Workshop Mindf*ck

Bijna elke maand kunnen leerlingen van het Linde College zich opgeven voor een creatieve workshop. In maart stond een workshop Mindf*ck/goochelen op het programma.

Onder leiding van een workshopleider van Kunsteducatie Nederland, gingen de deelnemers aan de slag met allerlei trucs.
project

Podium Avond

Donderdag 3 februari was de eerste jaarlijkse Podium Avond op het Linde College. Dit jaar via een livestream, omdat we door de coronamaatregelen niet veel publiek konden toelaten. Leerlingen met BEVO deden mee aan de modeshow, leerlingen met muziek traden op en verder was er een optreden van het schoolorkest te zien en werden er kunstwerken getoond
project

Bob Ross workshops havo/vwo 3

Leerlingen uit klas 3 havo/vwo volgen ieder jaar een workshop in de stijl van Bob Ross. In 2,5 uur leren zij een landschap schilderen.
project

Excursie Kunstmuseum Den Haag

Havo 5/vwo 6 gingen voor het vak Kunst Algemeen naar het Kunstmuseum in Den Haag. Ze bezochten daar de tentoontstelling 'Global wardrobe'. Deze excursie was ter voorbereiding op de modeshow die zal plaatsvinden tijdens de Podium Avond op 3 februari 2022.
project

Opus M

Opus M is hét muziekproject voor onze brugklassers. Tijdens de projectweek maken zij in workshops kennis met verschillende muziekinstrumenten. Na de projectweek kunnen ze kiezen voor 20 gratis muzieklessen op een instrument naar keuze. Op deze manier wordt extra muziekles heel toegankelijk voor al onze leerlingen.
project

Tweejaarlijkse Cultuurdag

Dans, theater, muziek, stop-motion: genoeg te zien, beleven en vooral doen tijdens de tweejaarlijkse cultuurdag. Alle leerlingen kunnen zich inschrijven voor een culturele workshop. Alle niveaus en leerjaren zitten hierbij door elkaar. Aan het einde van de middag presenteren leerlingen aan elkaar en hun ouders/verzorgers.
project

Expositie in Kijkzaal Wolvega

Elk jaar exposeren leerlingen beeldende vorming en tekenen hun werk in de Kijkzaal in Wolvega.