Onze scholen en leerlingen zijn regelmatig vertegenwoordigd in de media. Breng ons op de hoogte: socialmedia@cultuurprofielscholen.nl

‘Ik zou iedere student aanraden om eens iets buiten de comfortzone te doen’

4 januari 2022

Imani Dap is vierdejaarsstudent creative media and game technologies (cmgt). Ooit wilde ze danser worden. ‘Ik koos ervoor om cmgt te gaan studeren, want net als bij het dansen kon ik hierin mijn creativiteit kwijt. En met computers werken leek me ook wel wat.’

‘Ik wilde eigenlijk danser worden. Tijdens de middelbare school op het vwo danste ik wel zeven tot twaalf uur in de week. Het was een cultuurprofielschool waar je naast school ruimte kreeg om andere talenten te ontwikkelen. Nadat ik het vwo had afgerond was het best wel een zoektocht om een opleiding te vinden die bij me paste. Er was maar een opleiding waar ik verder kon met mijn dansstijl – experimental hiphop – maar dit was een mbo-opleiding en dat vonden mijn ouders niet zo handig.

https://profielen.hr.nl/2020/ik-zou-iedere-student-aanraden-om-eens-iets-buiten-de-comfortzone-te-doen/

Schoolkoor Meander College straalt met Europese kerstprimeur

27 december 2021 14:32

Zwolle – “Beautifully done! Merry Christmas to all of you!” Dat was de persoonlijke reactie van de Amerikaanse grootheid Dan Forrest, die verantwoordelijk is voor de compositie ‘See, Amid the Winter Snow’. In Amerika is hij erg bekend in de highschool-scene, maar in Europa nog onbekend.

Schoolkoor Meander Vocaal heeft met de release van dit Amerikaanse kerstnummer de Europese primeur. Oud-leerling Jelle Raap tekende voor de videoclip. Vlak voor de lockdown, op woensdag en donderdag 15 en 16 december, schitterde schoolkoor Meander Vocaal samen met Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel in twee uitverkochte kerstconcerten.

 

Wat doen tieners op hun telefoon? Mare (16): ‘Ik ben nogal kieskeurig in wat ik wil delen’

10 december 2021, 07:00 /Dionne van Lint

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

https://www.parool.nl/ps/wat-doen-tieners-op-hun-telefoon-mare-16-ik-ben-nogal-kieskeurig-in-wat-ik-wil-delen~b7fbaac3/

10 december paarse vrijdag

Heel veel scholen deden mee aan paarse vrijdag en profileerden zichzelf op die manier in het nieuws. Hieronder een kleine verzameling.

10 december 2021

  1. Metameer viert Paarse Vrijdag en toont zich solidair met de LHBTQIA+ gemeenschap
  2. Paarse Vrijdag op Dr. Nassau College Penta in Assen
  3. Arte College staat stil bij Paarse Vrijdag met non-binaire vlag
  4. Aandacht voor Paarse vrijdag op het ECL en Spaarne College
  5. Het Jacob-Roelandslyceum (havo-vwo) in Boxtel hing vorig jaar Paarse Vrijdag-posters op

Eerste gedicht geprojecteerd op Groninger Museum

8 december 2021

Gebouwen en locaties in de gemeente Groningen worden sinds dinsdag verlicht door gedichten van jongeren. Dinsdagavond gaven kinderburgemeester Samuel en burgemeester Koen Schuiling het startsein met een druk op de knop en werd het eerste gedicht van Esmee Slobben (13) van het Montessori Lyceum op het Groninger Museum geprojecteerd.

https://groningen.nieuws.nl/gemeente/1251287/poetry-by-night-gedichten-van-jongeren-uitgelicht-op-gebouwen/

https://www.gic.nl/uitgaan/eerste-gedicht-van-jongeren-geprojecteerd-op-groninger-museum

Leerlingen Montessori Lyceum deze week bezig met Nicaraguaans muurschilderproject

15 november 2021;  22:09 door Sebastiaan Scheffer

Leerlingen van het Montessori Lyceum zijn week bezig met een Nicaraguaans muurschilderproject. Het project vindt plaats vanwege het 35-jarig bestaan van de Stedenband Groningen-San Carlos.

Bij het project wordt een muurpaneel geschilderd. De werkzaamheden vinden plaats onder leiding van de in Groningen wonende Nicaraguaanse kunstenaar Miguel Ángel Ruiz Rivera. Ter voorbereiding op de activiteit heeft de Stedenband begin november een aantal gastlessen gegeven aan de tweedejaars leerlingen van de school die Spaans in hun pakket hebben. Ook bij het vak Mens & Maatschappij werd aandacht besteed aan Nicaragua.

https://www.oogtv.nl/2021/11/leerlingen-montessori-lyceum-deze-week-bezig-met-nicaraguaans-muurschilderproject/

Archeologen onderzoeken grond bij nieuwe locatie Esdal College in Borger

25 oktober 2021

BORGER – Vanaf maandag 25 oktober vindt archeologisch onderzoek plaats ten westen van de brandweerkazerne in Borger (Daalkampen).

Op deze plek zal in 2022 het nieuwe Esdal College worden gebouwd.

https://www.drentsnieuws.nl/drenthe/10163-archeologen-onderzoeken-grond-bij-nieuwe-locatie-esdal-college-in-borger

Gijs Idema oud-leerling van Segbroekcollege

2 oktober 2021 / Facebook

Vanuit Schouwburg Het Park in Hoorn speelt de jonge virtuoze jazzgitarist Gijs Idema eigen werk samen met bassist Cas Jiskoot en drummer Tim Hennekes.
10:30 uur op NPO 2 extra VPRO Vrije Geluiden sessies met het Gijs Idema Trio.

In 2020 won Gijs Idema de Conservatorium Talent Award in Nederland. De voorzitter van de jury sprak de lovende woorden: “Gijs doet wat hij leuk vindt. Hij is muzikaal even speels als volwassen.”

Sinds Gijs Idema op 11-jarige leeftijd voor het eerst een gitaar oppakte, is de liefde voor het instrument alleen maar gegroeid. Na wat eerste stappen in de pop-en rockmuziek raakte Gijs geïnteresseerd in jazz en andere geïmproviseerde muziek, waarbij hij een bijzondere voorkeur kreeg voor musici als Wes Montgomery en Charlie Parker. Voor zijn bachelor studeerde Gijs aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij cum laude afstudeerde. Gijs schrijft graag nieuwe stukken voor zijn trio: “ik verbaas me vaak over de originaliteit, nieuwe ideeën en texturen die Cas en Tim toevoegen aan zo’n compositie. Er wordt vaak een heel andere kant van het stuk belicht dan waar ik zelf rekening mee had gehouden. Dit geeft volop inspiratie om over te improviseren.”

Havo-leerlingen Lek en Linge exposeren opnieuw tijdens Kunstroute

vr 24 sep 2021, 21:58

CULEMBORG • Als scholier meedoen aan de Kunstroute Culemborg en dan ook nog je werk verkopen. Het overkwam een leerling van Lek en Linge vorig jaar en kan straks weer gebeuren als vijftig vierdejaars van de havo op 2 en 3 oktober met als motto ‘Adopt an artist’ exposeren aan Oude Vismarkt 8.

“Ja, dat was een verrassing”, blikt docent Pauline Zwart van CultuurProfielSchool Lek en Linge terug op de Kunstroute 2020. “We exposeerden in het voormalige Primera-pand aan de Markt. Een bezoekster, geen familie of bekende, vond een fotoserie zo mooi dat ze die wilde kopen. De leerling om wie het ging stond perplex. Wat moest ze vragen, tien euro? Nou nee, we pakken het serieus aan, dus vraag vijftig euro. En dat kreeg ze. Mooi toch.”

https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/algemeen/290223/havo-leerlingen-lek-en-linge-exposeren-opnieuw-tijdens-kunstroute

OC Experience Day op Oosterlicht College

13 oktober 2020 Martin Reijmerink

Op donderdag 15 oktober verwelkomt het Oosterlicht College in Nieuwegein de groep-8-leerlingen die zich met hun basisschool hebben aangemeld voor de zogeheten ‘OC Experience Day.’ Een dag waarop mini-lesjes worden gevolgd zodat de achtste groepers het Oosterlicht echt beleven!

https://www.pen.nl/artikel/oc-experience-day-gaat-door-op-het-oosterlicht-college-in-nieuwegein

Da Vinci College Kagerstraat

13 januari 2018/ Facebookpagina van Da Vinci college

Met trots en genoegen mag ik jullie melden dat onze school vanmiddag uit handen van de minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, de duurzaamheidsprijs 2017 heeft mogen ontvangen.

Onze 654 zonnepanelen als resultaat van het onderwijskundig project voor 3 Havo en 5 VWO heeft diepe indruk gemaakt en wordt als goed voorbeeld geroemd!

Dank allen voor jullie stem,

dank aan de leerlingen, de docenten, Technolab en de gemeente die dit mogelijk hebben gemaakt!

Ik ben blij, trots en zeer content met deze mooie waardering!

Annick de Zitter

Linde College eerste Friese Cultuurprofielschool

Geplaatst op vrijdag 2 november 2018 17:10
https://www.stellingwerf.nl/…/linde-college-eerste-friese-c…

Da Vinci College in Leiden: Een mooi artikel in het VO-Magazine.

15 november 2018

https://www.facebook.com/DaVinciCollegeKagerstraat/photos/a.1965414287017970/2695911440634914/?type=3&theater

Leerlingen Floracollege Naaldwijk spelen mee met internationale musical in Polen

PERSBERICHT – september 2018

Vijf leerlingen van Lentiz | Floracollege in Naaldwijk vertrekken donderdag 20 september naar Polen. Ze spelen mee in een internationale musicalproductie die door hun school is geïnitieerd. Na een week repeteren staan ze op 27 september op het podium in Mysłowice, samen met leerlingen uit Duitsland, Griekenland, Polen en uit Réunion: een Frans eiland in de Indische Oceaan, ter hoogte van Madagaskar.