Naar Antoine Gerrits Award 2021

De winnaar van de Antoine Gerrits Award 2020 is

Anne Cappendijk (17 jaar) – Too little too late

Op 2 juli 2020 werd Anne Cappendijk tijdens een Live stream op Youtube uitgeroepen tot de winnaar van de Antoine Gerrits Award 2020 onder aanwezigheid van de jury, Antoine Gerrits, Louise van Beuzekom, Mia Lodder, Astrid Rass en de vijf genomineerden. Anne was totaal verrast en super blij. Je kunt de bijeenkomst terugkijken via De livestream Antoine Gerrits Award 2020.

Van harte gefeliciteerd Anne en dank aan iedereen voor deelname.

Uit het juryrapport:

Winnaar –  2020

Beste Anne,

Je verraste de jury met een overdadige kleurrijke getekende wereld van speelse figuren en vormen. Het voelde bijna als een rijke stripillustratie waar we lang naar konden kijken. We ontdekten steeds weer iets nieuws. De thema’s waar je werk over gaat – klimaatzorgen, Coronavirus, globalisering – zijn pittig. Ze tonen een zorg van jou, een 17 jarige, over hoe de mens en de jongeren met de wereld omgaan. Door je vormentaal en kleurgebruik wordt het niet zwaar, je verleidt als het ware de kijker om verder te kijken – en denken – dan zijn neus lang is. Overal is over nagedacht, je werk, de gedachte, de compositie kloppen bij elkaar. Als jury vroegen wij ons af of je er ook aan hebt gedacht om dit in een animatie uit te werken, dit zou een volgende stap kunnen zijn om het nog levendiger te maken.

Dank je wel voor het meedoen aan de Antoine Gerrits Award 2020. Wij hebben genoten van je werk en kunnen alleen maar aangeven dat we hopen dat jij je geëngageerd kleurrijktalent nog verder gaat uitdiepen.

 

Genomineerden –  2020

Rosa van Bommel (17 jaar) – Nachtdans

Beste Rosa,
De jury is onder de indruk van je kraak heldere – en op precies de juiste momenten iets breekbare – stem. Je lied heeft zich direct in onze hoofden geplant en nodigde uit tot een rustige lome dans om de beknelling van Corona even te vergeten. Je teksten zijn prachtig poëtisch en de elektronische psychedelische muziek erbij maakt het eigentijds en pakkend. We hebben een tijdje stil gestaan bij de wat staccato overgangen van couplet naar refreinen en vroegen ons af of dit bewust zo is gekozen. Ook hadden we graag meer gelezen over je maakproces en of de muziek die de vocals ondersteunt ook zelf gecomponeerd en geproduceerd was.

Hoewel Nederlandstalige muziek soms nog als ‘niet cool’ kan worden ervaren laat jij het tegendeel zien! We zijn dan ook onder de indruk van je talent als singer songwriter en kunnen alleen maar hopen dat je nog veel vaker een lied in onze – en vele andere – hoofden gaat planten.

Dank je wel voor het meedoen aan de Antoine Gerrits Award 2020.

Sammy-Jo Roelofs  (18 jaar) – Ontdek je-zelf portret

Beste Sammy-Jo,
Wat een origineel werk heb jij ingezonden! Het bewerkte spijkerjasje, toont een bijzondere ode aan een voor jou dierbare vriendschap. Een vriendschap waarin je je kunt hullen, je kunt hem ‘aantrekken’, maar wel met voorzichtigheid. Je werk laat dit prachtig via allerlei interessante en onverwachte symbolen en materialen zien. Fijn ook dat je het zelfs met een filmpje en ondersteunende muziek hebt gepresenteerd, dit maakt het beeld en de beleving compleet, hoewel we hem graag ook hadden aangezien bij een persoon.

De elementen en symbolen zijn overdadig en rijk, en zouden soms hier en daar iets verder kunnen worden doordacht. Het Yin-yang teken is misschien iets voor de hand liggend, maar de toetsenbord-knoppen verrassen dan weer zeer. We zijn onder de indruk van je talent, originaliteit en ook het verhaal dat je wilt vertellen. Dank je wel voor het meedoen aan de Antoine Gerrits Award 2020. We hopen dat jouw bijzonder creatief vermogen volgend jaar verder tot bloei komt bij ArtEZ in Zwolle.

 

Marin Wolthers – (18 jaar) – Ga je mee verdwalen?

Beste Marin,
In een sneltrein vaart neem je ons via je prentenboek mee in je verdwaaltocht. Verdwalen met jou, langs deze beelden is inderdaad iets positiefs en zelfs een genot om mee te maken. Je beeldtaal is zacht en eigen. De wezentjes spreken volgens ons zowel kinderen als volwassen aan.

Je verhaal over moeder en kind geven je tekeningen een extra moraal en de linken naar Erasmus bieden een ogenschijnlijk luchtig kinderboek een diepere laag. Dit maakt nieuwsgierig en ook dat je langer blijft hangen om je eigen verdwaalverhaal erbij te maken. Heel knap en talentvol gedaan. Je filmpje ging iets te snel. We hadden dan ook graag van elke prent een mooie en goede abeelding gezien zodat we wat langer stil konden staan bij al je prachtige details.

Dank je wel voor het meedoen aan de Antoine Gerrits Award 2020. Wij hopen van harte dat jij je krachtig teken- en illustreer talent de komende jaren – naast je studie – weet voort te zetten.

Berend Lolcama (16 jaar) –  Het Masker van Internet

Beste Berend,
In het donkere van internet staren ijzige ogen ons aan; wat geef je aan deze ogen en wat ook niet? Met je drie werken speel je in op een actueel thema over privacy en internet dat we als jury natuurlijk ook voelden toen we overleg hadden via videobellen. Het zet echt aan tot denken en we zijn onder de indruk hoe je dit met een digitaal werk hebt neergezet. De vormentaal in je meest zwarte werk was voor ons het meest treffend en liet het beste zien wat je wilt zeggen. We zien dat je talent hebt, en als 16 jarige aan het begin van je digitale ontdekkingstocht staat. Dat is bijzonder om te zien. Duik de wereld van het digitaal illustreren nog meer en je zult zien dat een wereld voor je open gaat. Zoek daarbij naar jouw unieke blik op de wereld.

Dank je wel voor het meedoen aan de Antoine Gerrits Award 2020. We wensen je heel veel succes met het verder laten rijpen van jouw bijzondere digitaal kunsttalent.

* Door een technisch probleem met de visuele-teller van Judgify ontstond er verwarring over de sluitingstijd van de stemronde. Conform het regelement en de instelling kon er nog tot 14 juni middernacht worden gestemd. Op basis van deze stand zijn de 5 deelnemers met de meeste stemmen overgegaan naar de juryronde. Wij betreuren dat dit bij een aantal deelnemers tot verwarring en telleurstelling heeft geleid. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met info@cultuurprofielscholen.nl.

Hieronder tonen we trots hoe het met
Anne en Rosa verder is gegaan:
Bekijk hier de opname

 

Een wedstrijd voor jong creatief talent: Jij misschien?

Zit jij op de middelbare school en ben jij super trots op een eigen werk of dat van jouw groep? Doe dan mee aan de Antoine Gerrits Award. Een cultuur-wedstrijd waarmee jij maar liefst 500 euro kunt winnen en een bijzondere 3D geprinte trofee!

De Vereniging CultuurProfielScholen heeft sinds 16 november 2017 een eigen award!!! De Antoine Gerrits Award!

Dit is  een cultuurwedstrijd voor alle jongeren in Nederland die actief bezig zijn binnen één van de vormen – of mixvormen – van beeldende kunst, fotografie, theater, cabaret, muziek, film, dans, literatuur of media.

Zo doe je mee!

Via de wedstrijdpagina stuur je jouw werk of act in. Dat kan van12 april 2021 tot en met 12 mei 2021. Deze kan bestaan uit alle vormen – of mixvormen – van beeldende kunst, fotografie, theater, cabaret, muziek, film, dans, literatuur of media. Beschrijf daarbij wat je idee erachter is.

Stemmen vanaf 13 mei 2021

Tussen 13 mei 2021 en 13 juni 2021 kan iedereen stemmen op de beste inzending. Breng je stem uit en vraag al je fans om mee te stemmen!

Nominaties en winnaar

De 5 inzendingen met de meeste stemmen worden genomineerd. Kijk af en toe naar de tussenstand op deze pagina. Op 26 juni 2021  maakt de jury bekend wie de winnaar is en de Antoine Gerrits Award met de cheque van 500 euro ontvangt.

Hou onze social media in de gaten voor de officiële aankondiging!

Spelregels

Download hier de spelregels:

Lees hier de SPELREGELS

Kijk ook eens naar de genomineerden en winnaars van 2019 en 2018.

Wie is Antoine Gerrits?

Antoine Gerrits is de grondlegger van de Vereniging van CultuurProfielScholen. Op landelijk niveau heeft hij zich jarenlang hier en daarbuiten op een bijzondere manier ingezet om het kunst- en cultuuronderwijs voor leerlingen, docenten en schoolleiders zo goed, aangenaam en inspirerend mogelijk te maken. Jullie werk en jullie plezier stond bij hem altijd voorop!