50e lid het Pieter Zeeman Lyceum

[Foto Laura de Roeck] Vlnr: René Florisse/ Peter van der Gaag/ Carin Gabriels /Jessica van der List /Karin den Haan; Isabelle, Eva, Veronique, Lara, Khadija.

27 juni 2022

Op 27 juni heeft de Vereniging CultuurProfielScholen als 50e lid het Pieter Zeeman Lyceum uit Zierikzee welkom mogen heten. Zij zijn daarmee Erkende CultuurProfielSchool. René Florisse, VCPS-bestuurslid, overhandigde het gevelbord, een bos bloemen en het Manifest Cultuureducatie aan Peter van der Gaag (rector), Carin Gabriels (teamleider met portefeuille cultuur), Jessica van der List en Karin den Haan (beide cultuurcoördinator en docent) en de leerlingen Isabelle, Eva, Veronique, Lara en Khadija. Het Pieter Zeeman Lyceum is een middelgrote VO-school (de enige!) op Schouwen-Duiveland met alle afdelingen in huis (vwo tot praktijkonderwijs). De school is onlangs verhuist naar een prachtig nieuw schoolgebouw met leerpleinen en leerdomeinen. Peter van der Gaag: ‘Kunst en cultuur leveren voor ons een onmisbare bijdrage aan de emotionele, fysieke en intellectuele ontwikkeling van leerlingen en zijn een belangrijke voorwaarde voor succesvol leren: leren in een kunstrijke omgeving geeft bewezen successen op het gebied van wiskundig denken, taalgevoel en sociale vaardigheden.’

Bijzonder in het aanbod van de school zijn de nieuwe vakken LEF (levensbeschouwing, ethiek en filosofie) en Kunst & Media, de schoolbrede, vakoverstijgende culturele projecten in de onderbouw en de deelname van het praktijkonderwijs aan het landelijke project Meer muziek in de klas. De visitatiecommissie roemde ook het voortreffelijke schoolportret.

Compaen Cultuurprofielschool

5 april 2022

Opnieuw een nieuwe school bij de vereniging, nummer 49. Welkom Compaen VMBO, nieuw lid Vereniging CultuurProfielScholen Voortgezet Onderwijs!

Op 5 april hebben wij ons nieuw lid, Compaen VMBO in Zaandam van harte welkom geheten. Irene Jansen (directeur), Jan Willem van der Duin (afdelingsleider), Rob Cerneus Cultuurcoordinator), Annemieke Moritz (docent) en Marieke van Heteren (docent) ontvingen het gevelbord, ons Manifest Cultuureducatie en een bos bloemen. De visitatiecommissie noemt Compean VMBO een ‘groeibriljant’; een school die opvalt met bijzondere en spraakmakende (vakoverstijgende) projecten zoals Het Lampenproject binnen het CompaenLab, Vrije Vogels en de theatervoorstelling klas 1.

VCPS Leernetwerk Kunst, Activisme en Burgerschap

7 oktober 2021/ facebook

Voor het eerste sinds anderhalf jaar hadden we onlangs een fysieke bijeenkomst met docenten van cultuurprofielscholen. Wat een genot! We maakten een start met het VCPS Leernetwerk Kunst, Activisme en Burgerschap. Nathalie Roos (AHK) leidde ons langs vragen over onderwijs en activisme, wanneer is burgerongehoorzaamheid geoorloofd en wat is de functie van kunst in dit alles. Selby Gildemacher vervulde ons met zijn levensverhaal als maatschappelijk betrokken kunstenaar. Een van zijn projecten is Radio Noord Amsterdam: https://www.radionoord.amsterdam/ . Volgende week gaan we zelf lessen ontwerpen om onze leerlingen in de kunst-activistische stand te krijgen.

Stad & Esch ontvangt predicaat ‘CultuurProfielSchool’

27 januari 2020, 14:57 • Meppel

Scholengemeenschap Stad & Esch is in Meppel én Diever toegelaten tot de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS). Daarvoor ontving het maandagochtend een predicaat.

De VCPS is een vereniging die een bijdrage wil leveren aan de structurele inbedding en het waarborgen van de kwaliteit van kunst- en cultuureducatie bij cultuurprofielscholen in het voortgezet onderwijs.

https://dvhn.nl/drenthe/meppel/Stad-Esch-ontvangt-predicaat-CultuurProfielSchool-25280916.html